Βιογραφικό

Ο Γαβριήλ Τσαλιγόπουλος είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και κάτοχος του διπλώματος Abitur. Στη συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (Ελβετία) με ειδίκευση στους Μηχανικούς Παραγωγής (Industrial Engineering).

Παράλληλα με τις κύριες σπουδές του στράφηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη και εκμάθηση ξένων γλωσσών (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά) και στη συστηματική βελτίωση των γνώσεών του.

Μετά τις σπουδές του ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Τεχνικού Σώματος.

Το 1982 στράφηκε επαγγελματικά προς την παροχή μεταφραστικών υπηρεσιών με έμφαση στις μεταφράσεις τεχνικών και επιστημονικών κειμένων και το επόμενο έτος ίδρυσε το ομώνυμο μεταφραστικό γραφείο, το οποίο και διευθύνει μέχρι σήμερα με επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της ενεργού ενασχόλησής του με τη μετάφραση παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια της ειδικότητάς του διατηρώντας συνεχή επαφή και ενημέρωση με σύγχρονες τεχνικές μετάφρασης και διερμηνείας.

Μετά από διετή παρακολούθηση στο Βρετανικό Συμβούλιο απέκτησε το δίπλωμα Advanced Translation Studies με διάκριση. Επίσης μετά από σχετικές εξετάσεις στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Düsseldorf έλαβε τον τίτλο του επίσημου μεταφραστή και διερμηνέα για τις γερμανικές αρχές (staatlich anerkannter Übersetzer und Dolmetscher – IHK-Düsseldorf). Ακόμη είναι κάτοχος του Großes Deutsches Sprachdiplom του Ινστιτούτου Goethe με άριστα.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών (ΠΕΜ) και ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταφραστικών Επιχειρήσεων (ΠΑΣΜΕΕ), ενώ διετέλεσε επί 15ετία Έφορος Δημοσίων Σχέσεων στο Σύνδεσμο Εμπορικών Αντιπροσώπων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΑΒΕ).

Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Βασιλικιώτη, Διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, και πατέρας τριών παιδιών.

Ελληνικα